Ja sam fonetičarka Anita Tripalo. Govorna stručnjakinja i trenerica.

MAKE SOME N̶O̶I̶S̶E̶ VOICE

„You gotta fight for your right“

Studij fonetike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu bio je moj prvi izbor. Na njega su me usmjerili moj novinarski mentor u dječjem programu Radio Zagreba Sandor Horvat te profesorica komunikologije i kulture komuniciranja u Centru za odgoj i obrazovanje u kulturi u Zagrebu. Smatrala sam da će fonetika mojoj izvedbenoj vještini, a tada sam se pomalo bavila i glumom te polazila radionicu mime kod Aleksandra Aceva, dati dublju dimenziju. Međutim, prof.dr.sc. Ivo Škarić u meni je vidio pedagoške kvalitete pa me na četvrtoj godini studija pozvao da sudjelujem u organizaciji i radu Govorničke škole (10-ak godina predavala sam retoriku srednjoškolcima), da bi me kad sam postala apsolventica preporučio za posao fonetičara na HRT-u.

Kao fonetičarka u Službi za jezik i govor Hrvatske radiotelevizije više od dva desetljeća sam provodila individualne i grupne govorne edukacije novinara, voditelja, prezentera i spikera te svakodnevno sudjelovala u pripremi programa, kao i u brojnim projektima (Dani HRT-a, Porin, olimpijske igre, svjetsko, odnosno europsko nogometno prvenstvo itd.). Bila sam članica audicijskih komisija HRT-a.

You gotta fight for your right, poučili su me u djetinjstvu pa sam se dizala glas svom snagom i – ostala bez glasa.
Vas su učili da je dignuta ruka, a ne glas znak da imate nešto za reći? Pa ste (p)ostali tihi i – zaboravili svoj glas.
Ali – rođeni smo da nas se čuje!

Kao stručna suradnica nekoliko marketinških agencija, izvodila sam tečajeve retorike i držala govorne vježbe za djelatnike nekih eminentnih tvrtki (Msan grupa, GlaxoSmithCline, Pliva, Škoda, Zagrebačka pivovara itd.). Jednu školsku godinu s kolegom sam predavala Uvod u retoriku u Centru poslovne izvrsnosti, a u sklopu E-misije, projekta Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, bila sam suizvoditeljica radionica komunikacijskih i prezentacijskih vještina.

Provodila sam govornu edukaciju i u drugim hrvatskim medijima (T-portal, Z1, Sport Klub, Otvoreni radio itd.).

Surađujem s nekoliko nezavisnih filmskih i televizijskih produkcijskih kuća. Bila sam fonetičarka na nagrađivanim filmovima Ane Hušman „Ručak“ i „Nogomet“, stručni govorni suradnik na emisijama Akcijska centrala, Šlep-šou, Sigurno u prometu, educirala sam srpske i slovenske glumce o dikciji i akcentu hrvatskog jezika za uloge u seriji „Novine“ (u obje sezone) te seriji HBO-a „Uspjeh“, pripremala za sinkronizaciju naratora dokumentarnog serijala o Kurdistanu producenta Olivera Sertića itd.

Sound And Vision
Naći glas, svoj glas i stvoriti jasnu viziju što s njim, putovanje je na koje možemo zajedno. Druženje na njemu bit će intenzivno, fizički zahtjevno, mentalno izazovno, emotivno uznemirujuće, ali ponajviše zabavno. Nagrada će biti sloboda i moć.

Svjesni toga kako je za postizanje poslovnih, ali i privatnih ciljeva, nužna osviještena primjena komunikacijskih alata, često me kontaktiraju i pojedinci, želeći estetizirati svoj govorni nastup. Neki od njih prethodno su polazili neku od grupnih edukacija iz retorike, prezentacijskih i komunikacijskih vještina, odnosa s javnošću i sl., no uglavnom im je izostalo praćenje napretka i daljnji rad jedan na jedan na glasu i izgovoru. Moram reći da u tom i takvom radu, u vođenju kondicijskog govornog treninga, najviše uživam, pronalazeći istinsku ljepotu fonetike u jačanju govornog i govorničkog samopouzdanja pojedinca.

Doo Doo Doo Dingle Zing A Dong Bone
Ne samo mjed što ječi ili cimbal što zveči nego onaj koji odjekuje drugome i u drugome – JAKA JEKA.